Güçlü Bir Startup Online Çevresi Oluşturmak İçin 7 İpucu

Startup çevresinde aktif online kitle oluşturmak en zahmetli süreçlerden biridir. Süreç diyoruz; çünkü sizinle iletişime geçen gerçek bir takipçi topluluğuna sahip olmak zaman alır, sabır ve efor ister. Online mecralarda peşinizi bırakmayacak bir hedef kitle sahibi olmak için neler yapabilirsiniz, adım adım inceleyelim :

1. Etrafı İyi Gözlemleyin.

Öncelikle, ürünleriniz ya da içinde bulunduğunuz endüstrinizden halihazırda kimlerin bahsettiğini ve bunu nerelerde yaptığını tahmin etmeye çalışın. Zaten sizden bahseden bir grubun varlığında, o mecrada yükselmeye çalışmak çok daha mantıklı ve kolay olacaktır. Harcayacağınızın eforun en çok nerede faydalı olacağına karar vermelisiniz.

2. Kullanıcılarınızı Haberdar Edin.

Twitter, kullanıcıların şirketiniz, markanız, ürün ya da hizmetleriniz hatta belki çalışanlarınızdan bahsedip bahsetmediğini, nasıl bahsettiğini gözlemlemek için en uygun mecralardan biridir. Twitter, kullanıcılarınız ile birebire iletişime geçebilmeniz açısından en hızlı etkileşimi sağlar. Sizi takip eden topluluğun mümkün olduğu kadar geniş olması gerekir; ki bunun için sabırlı davranmalı, yavaş yavaş tüm kullanıcıların sizden haberdar olmasını sağlamak için çalışmalısınız. Bu ulaşmak istediğiniz dereceye bir temel sağlarken online kullanıcı kitlenizin de büyümesine yardımcı olur.

3. Yakın Çevrenizin Gücünden Faydalanın.

Yeni bir topluluk oluştururken, işletme çevrenizin ve iletişim ağınızın değeri büyüktür. Tanıdık çevrenizin de yardımıyla paylaşımlarınızı daha geniş bir kitleye ulaştırmanız mümkün olur. Sık sık gözden kaçsa da, mevcut topluluğunuza, sizi başka bir alanda da takip edip etmeyeceklerini soran bir email göndermenin gücünden de faydalanılabilir. Pek çok büyük firma, sahip oldukları büyüklüğün temelini yakın çevresnin desteği ile sağlamıştır.

4. Karar Kullanıcının Olsun.

İnsanların online mecralarda sizden bahsetmelerini istiyorsanız, yaptığınız işleri gerçekçi kılmak durumundasınız. Örneğin, kullanıcılar online platformunuza kayıt oluşturduğu anda bültenizi alıp almama kararını onlara bırakacak bir onay kutusuyla karşılaşmalılar. Giriş yapan kullanıcıya, kayıt sürecinizin bir adımı olarak, sizi Facebook ve Twitter’da takip edip etmeyeceğini sorabilirsiniz. Arkadaşlarına Twitter ya da Facebook’ta sizden bahsetmelerini önerebilirsiniz. Bu yolla hedef kitlenizin nasıl büyüdüğüne şaşıracaksınız. Tek yaptığınız ise kullanıcılara soru sormak için vakit ayırmış olmanız.

5. Sadece Rakamlara Odaklanmayın.

Elli (hatta beş bin bile) takipçi daha elde etmek sizin önemli olan tek şey olmasın. Önemli olan nitelikli bir hedef kitlesi elde etmek ve sizinle etkileşime geçen takipçi temeli oluşturmaktır. Sosyal ağ kullanıcılarının %90’ı kendi jenerasyonunun tavsiyelerine güvenirken, sadece %33’ü online reklamlar doğrultusunda hareket ediyor. Amacınız, kullanıcılarınızın sizin kullanmadığınız bir yoldan startupınızdan bahsetmelerini sağlamak olsun.

6. Zaman Tanıyın.

Gerçek takipçi kitleniz, uzun süre paylaşımlarınızı görmeye ikna olmuş olanlardır. Bu nedenle, hedef kitlenize tek bir kişi gibi davranın ve tamamen ona odaklanın. Zamanla iletişim akışınız doğal halini alacaktır. Dönüşler git gide hızlanacak ve gerçek online topluluğunuz büyümeye devam edecektir. Hesaplarınızı açar açmaz viral yayılıma geçmemesi sizi hemen yıldırmasın, sabırlı olun.

7. Üyelerinizin Sorunlarını Çözün.

Twitter’da takipçi sahibi olmak, Facebook gönderilerinizin like alması bir online topluluğunuz olduğu anlamına gelmez. Hedef kitlenizle kişisel olarak ilgilenmeniz, onlarla bir bağ kurmanıza yardımcı olur; fakat bu iletişimi ölçeklendirmek pek mümkün olmadığı için herbiri ile ayrı ayrı görüşmek, sorunları var ise en kısa zamanda çözüme ulşatırmak oldukça önemlidir.

Sıfırdan hedef kitle belirlemek ve onları kısa zamanda kendinize bağlamak yapılması gereken zor işlerin başında gelmektedir. Sosyal medyayı, yukarıdaki ipuçlarını dikkate alarak kullanmak, yeni bir startup çevresi oluştururken işinizi kolaylaştıracaktır. Sabırlı olun. Takip edin. Dinlemeyi bilin. Hızlı dönüş yapın.