Geleceğin Önemli Yatırımı Deneyim Tasarımı

 

Son zamanlarda web tasarımın öldüğüne dair yazılım sektörünün geleceğini karamsarlığa düşüren bir görüş dolaşıyor internet dünyasında. Bir taraftan da web tasarımın ölmediğini, yalnızca diğer sektörlerle karşılaştırıldığında çok daha hızlı değiştiğini iddia eden farklı yerlerden pek çok farklı yanıtlar vardır. Değişim kaçınılmaz bir geçrek elbet, ve sürdürülebilir işletmeler de sürekli ilerlemek ve akıntıya kürek çekmek durumundadırlar. Bu nedenle, düşünce şeklimizi değiştirmek ve tasarım yapmak için nelere ihtiyacımız olduğunu belirlemek üzere değişikliklere bir göz atmakta fayda var.

Yeni Teknoloji Daha Kapsamlı Bir Yaklaşım Gerektirir

Uzun bir süredir web sayfaları alfaydı ve internet deneyiminin omegasıydı. Bununla birlikte, son birkça yıldır yazılım pazarı daha önce hiç görülmemiş bir hızda evrildi. Mobil ekranlar için tasarım masaüstü ya da -akıllı saat gibi- çok küçük ekran tasarımlarından daha farklıdır. Bu nedenle fonksiyonel olmalıdırlar ve tasarımcılar daha çok kullanıcıların ekranla nasıl etkileşime geçeceğine odaklanmalıdır.

Aynı zamanda içerik çeşitleri ve dağıtım kanalları da bağlı olarak değişmektedir. Bunu sadece mobil uygulamaların, sosyal medya platformlarının genişlemesini ya da Facebook sayfalarına taşınan küçük işletme sayılarındaki artışı izleyerek anlayabiliriz. Tüm bunlar, tasarımcıların internet ile birbirine bağlanan ekranlar dünyasında çok kanallı dijital deneyimler yaratma ihtiyacı olduğunu anlatmaktadır.

Hazır Şablon Konusu

İçerik yönetimi sistemlerinin (wordpress gibi…) ortaya çıktığından beri, bir kesim sipariş web tasarımının tehdit altında olduğunu varsaymaya başladı. Çoğunlukla, durum bu değildir. Özelleştirilebilir şablonlar web site satın almaya ihtiyacı olmayan düşün bütçelerle çalışmak isteyen küçük işletme sahipleri için mükemmel çözümlerdir. Estetik bakış açısıyla, hazır şablonların çoğu birbirine benzemektedir; fakat ciddi sayıda farklı kullanıcı tiplerine hitap etmektedir.

Yeni Bir Satış İletişimi İhtiyacı

İçeriklere kolay erişimli ve sürükle-bırak website yapımının popüleritesinin artması şu soruyu doğurdu : “Müşterilerini özgün tasarımlı bir website yaptırmaya nasıl ikna edeceksiniz?”. Bu noktada estetik açıdan görmeye çalışmak her zaman daha başarılı sonuçlara götürür; fakat müşterinin bunu kendi istediği zamanlar çok daha iyidir.

Pek çok durumda kapsamlı bir yaklaşım sunmak gerekeceğinden, müşterinize websiteden tek anladığınızın gösterişli bir online belge olmadığını, firmanın verimliliğini arttırabilmek adına kullanabileceği etkili bir iletişim aracı olduğunu göstermelisiniz. Website tasarımı yaparken odak noktaya müşteriyi koymak her zaman işe yarar. Kullanıcı deneyimi tasarımı (UX), etkileşimli tasarım, insan-merkezli tasarım gibi tamamı geniş kapsamlı tasarımlar şimdi genel olarak “web tasarım” olarak anılıyor. Herhangi bir tasarım, hitap ettiği özel hedef kitleyi anlamalı ve etkili iletişim kurmaya yardım etmelidir. Burada esas nokta, firmaların ihtiyaçlara, amaçlara ve kültürel altyapıya dikkaet etmesi gerektiğidir.

Kullanıcılar Hakkında Nasıl Düşünmek Gerek?

Kullanıcı odaklı tasarımın nasıl çalıştığını anlamadaki en önemli şey kullanıcıların kendiniz gibi olmadığını, müşterileriniz gibi olmadığını, aileniz ya da arkadaşlarını gibi olmadığının farkında olabilmektir. Her online ürün, özel davranışlar sergileyen kendi özel hedef kitlesine sahiptir. Tasarımın en zor kısmı, firma ya da ürettiği ürün/ hizmet ile ilgili hiçbir fikre sahip olmayan kişilerin o ürün/hizmetleri düşünmeye başlamasını sağlamaktır.

Kullanıcıların çoğu ulaşmak istediklerine arama motorları üzerinden ulaşmayı tercih ederken, direkt olarak websiteye giden kullanıcı sayısı ne yazık ki çok düşüktür. Bu nedenle ne yolla gelirse gelsin, kullanıcıyı ilk 10 saniyede etkileyecek bir tasarıma sahip olmak gerekir. Aksi takdirde kullanıcı bir başka linke atlayacaktır. Bu da ancak kullanıcı ihtiyaçları odaklı bir tasarımla sağlanabilir. Tabi ki görsel tasarımın da (parlak butonlar kullanmak gibi…) kullanıcı üzerinde etkisi olduğu inkar edilemez.

Kullanıcı deneyimi odaklı tasarıma sahip websitelerin, mobil uygulamalar ve diğer yeni teknolojik ürünlerle rekabet edebilmesi için planlı hareket etmek gerekir. Görsel tasarımların da kullanıvcı deneyimini destekleyici şekilde inşa edilmelidir. Geniş yaklaşım mantığı ile hazırlanan bu siteler her zamankinden fazla yaratıcılık gerektirir. Rekabet arttıkça daha fazla tasarımcıya ihtiyaç duyulacaktır. Sektörde yeni odaklara hazır olmakta fayda var.