Başarılı Bir Yazılım Şirketi Kurmak İçin 5 İpucu

İş dünyası bulut tabanlı hizmetlere gitgide artarak ısınıyor, hizmet olarak yazılım (SaaS) sektörü hızla büyümeye devam ediyor. The Gartner CRM Guide’da yayınlanan bir makaleye göre, 2015 itibari ile %50’den fazla bir orana sahip olan müşteri ilişkileri yönetiminin 2025’te %80 gibi rakamlara erişmesi bekleniyor. Mark Andreessen’ın da dediği gibi “Hizmet olarak yazılım dünyayı yiyip bitiriyor.” . Peki bu sektörde başarılı bir yazılım işletmesi kurmak için nelere dikkat etmek gerekir?


1. KISS (Keep It Simple, Stupid) ‘i Takip Et

SaaS ürünleri çoğunlukla self servis olup kendi açıklamalarını da kendi içermektedir. Yani oldukça açık ve yüksek sezgisel boyuttadır. Satış ve pazarlama teminatları değerleri, yatırımlara olan geri dönüşlerine akışların kullanılışını vurgulamaya ihtiyacı vardır, özelliklere ve teknolojiye değil…

2. Birkaç Paket Önerisinde Bulunun

SaaS önerileri neredeyse her zaman ücretsiz olmalıdır; fakat kullanım hacmi, fonksiyonellik ve/ ya da zaman ile sınırlandırılmalıdır. Farklı kullanılabilirlik, yatırım getirisi ve ödeme istekleri ile farklı müşteri segmentlerine uygun paketler önerilebilir.

3. Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et

SaaS kullanıcıları ürünlerin kullanılabilirliği, kendi ihtiyaçları ve davranışları konusunda paha biçilmez bilgiler paylaşırlar. Bu veri, popüler olan ya da kullanılmayan fonksiyonellikleri ortaya çıkarır. Aynı zamanda kullanıcıları bölümlendirmeye ve paketleri de tanımlamaya yardım eder. Bu, devam eden tanım testleri ( A/B testleri gibi) ve değişiklikler sonrasında etkili iyileştirme yapabilmek açısından oldukça önemlidir.

4. Bir Ekosistem Oluşturun

Kolay entegre edilmeye uygun üçüncü parti yazılımlardan oluşan başarılı ürünler açık ve esnek API’lerle güçlendirilmiştir. Daha iyileri bir geliştirici topluluğunun etrafında toplanmıştır ve/ya da üçüncü parti eklenti geliştirme ve tanıtımını yapmaya uygun bir pazar alanı eklentisi önerir. Ortak çalışma ürün değerini arttırırken aynı zamanda ikincil gelir kaynağı olarak yeniden satış fırsatlarının ve ekipman üretici anlaşmalarının görülebilmesini sağlar.

5. Profesyonel Hizmet için Doğru Miktarı Önerin

Profesyonel hizmetler aynı zamanda hem faydalı hem zararlı olabilmektedirler. Bir taraftan gelirleri arttırıp yayık oranının düşmesini sağlarken diğer taraftan satış fiyatlarını arttırıp marjini azaltır. Profesyonel hizmetler tipik olarak yıllık kontrat değerini yüzde 10 ila 20 arasında ve toplam karı yüzde 20 (yüzde 80’i tekrarlayan gelir olmak üzere) telafi eder. Bu oranlar genellikle değerlendirme safhalarını korumak için önemli bir eşik olan karışık toplam karı yüze 70’ten daha büyük ramaklara ulaştırmak için eklenir.