Web Tasarım Hakkında

Web Tasarımı Hakkında Genel Bilgiler

Günümüzde, hangi eğitim düzeyinden, yaştan veya sosyo-ekonomik gruptan olursa olsun, her bireyin internette vakit geçirmesi, ve çoğu ihtiyacını bu şekilde karşılaması, tüm sektörlerin bir internet sayfasına sahip olmasını gerektirmektedir. İhtiyaçları geleneksel yollarla karşılamak ( faturaları ödemek için bankaya gitmek, yabancı dil öğrenmek için muhakkak bir kursa katılmak, alışveriş yapmak için market veya mağazaya gitmek vb. ) gibi aktiviteler, modern yaşamda zamanın çok daha değerli hale gelmesiyle, masa başından yapılabilir hale getirilmiştir.

Hangi alanda faaliyet gösterirse göstersin, bir şirketin internet sitesi kurmaktaki amacı, daha fazla ilgi ( ve dolayısıyla müşteri ) çekebilmektir. Bunu başarabilmek için, internet sayfasını oluşturma süreci, yani web tasarımı üst derecede önem taşır.

Çeşitli görsel ve işitsel materyallerin bir araya gelerek oluşturdukları parçalara ‘web sayfası’, parçaların bir araya gelerek oluşturdukları bütüne ve sisteme ise ‘web sitesi ‘ adı verilir. Web tasarımı ise, tüm bu materyallerin niteliklerine karar verme sürecidir.

Bu süreci gerçekleştirirken, sitenin hedef kitlesi, ve bu kitlenin ihtiyaçları, ilgi alanları vb. konular göz önünde tutulur. Aynı zamanda sitenin içeriği de tasarımla uyumlu olmalıdır. Yani web tasarımı yapmak, sadece görsel estetiğe ulaşmak değil, bütün bunların uyum içinde olmasını sağlamaktır. Peki web tasarımı kimler tarafından ve nasıl yapılır? Günümüzde pek çok sertifika programı ve kursa devam edilerek web tasarımı konusunda uzmanlaşmak mümkündür. Ancak bu imkana veya zamana sahip olmayanlar için de, internet üzerinden farklı videolu ve yazılı dersler ücretsiz olarak teknik açıdan konuyu ele almak gerekirse, web tasarımı yapabilmek için, öncelikle HTML, JavaScript ve CSS konusunda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. HTML; bir bilgisayar programlama dilidir, ve İngilizce’deki ‘ Hyper Text Markup Language’ ifadesinin kısaltmasıdır. HTML sayesinde, internet tarayıcıları ( yani ‘browser’lar ) web sitenizi tanıyabilir ve görüntüleyebilir. Diğer diller ve programlara JavaScript; HTML’den farkı, daha esnek olması ve farklı durumlara duyarlı olması ve daha fazla olay ve iş tanıyor olmasıdır. JavaScript kodları, HTML kodlarının içine yazılır. Piyasada, ‘Java, JavaScript, JScript’ olarak isim benzerliği bulunan diller birbirinden farklıdır. Web tasarımı yapılırken en çok kullanılan dillerden biri JavaScript’tir.

CSS ise; İngilizce’deki ‘Cascading Style Sheets’ ifadesinin kısaltmasıdır, ve yine HTML’in içerisine yazılan bir programlama dilidir. Bir site içerisindeki sayfaların şablonlarını ( yani renk, font vb. özelliklerini ) ayarlamayı kolaylaştırır.

Teknik bilgiler özetle bu şekilde verilebilir. Web tasarımı hakkında genel önerilerde bulunmak sayfanızın hem Microsoft Internet Explorer, hem de Netscape tarayıcılarıyla uyumlu olması ve Türkçe karakterleri tanıyacak kodlarla yazılması daha fazla kullanıcıya ulaşmanızı sağlar.

Günümüzde her alanda geçerli olan ‘sadelik’ kavramını sitenize de taşımanız size modern bir imaj sağlayacaktır. Yüzlerce farklı font ve renk kullanmak hem gözü yorar hem de bütünlük yakalamanızı Web tasarımı hem görsel estetik hem de içerik demek olduğu için, sayfanızın kullanışlı olması da artı bir puan olur. Örneğin internet hızıyla uyum sağlayamayacak olan .mid, .av, dosyaları, 30 kb’tan daha büyük dosyalar, veya ‘imagemap’ler, sayfanızın açılma süresini uzatır, ve kullanıcıların belki de vazgeçip sayfadan ayrılmasına neden olur.

Sayfa veya sitenin amacına uygun bir tasarım yapmak, kullanıcıların istedikleri bilgiye kolayca ulaşmasını sağlamak, ve genel olarak kolay anlaşılacak bir dil kullanmak, argo ifadelerden kaçınmak da, web tasarımının temel koşulları arasındadır.