İşletmenizi Online Ortama Nasıl Taşırsınız?

 

İşletmeler için websiteler zorunlu olduğundan beri herkes online işletme ile uzaktan da olsa tanışmış oldu. Fakat işletmenin tamamını online ortama taşımak, web tasarım ve geliştrime alanlarında hiçbir deneyime sahip olunmadığı zaman korkutucu olabildiği için pek çok yönetici bu fikre sıcak bakmamaktadır. Neyse ki, işletmeleri online ortamlara taşımak ilk zamanki kadar karmaşık olmadığı için, aşağıda sıralayacağımız dokuz adımda bu sürecin üstesinden gelmek çok daha kolay olacaktır :

1. Bir alan adı araştırıp satın alın

İdeal olarak, satın alınacak olan web site alan adının işletmenin ismi ile uygun olarak seçilmesidir. Mümkün olduğu kadar kısa sürede bir alan adı bulmak ve kayıt ettirmek için, online alan adı kayıt görevlilerinden yardım alınabilir.

2. Web sitenizin işletmeniz için nelere ihtiyaç duyduğuna karar verin

Şunu unutmamak gerekir web sitesi bir araçtır ve işletmeniz bir takım değerler ortaya koyuyor ise var olması bir anlam kazanır. Web sitenizde olması gereken tüm bilgi, işletmenin temel şirket bilgileri ve iletişim adres detayları ise; o halde basit bir broşür tarzı website ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Bununla birlikte, çok daha geniş kapsamlı bir yapıya ihtiysç duyulursa, web siteye bir blog, üçüncü parti eklentiler ya da e-ticaret fonksiyonu dahil edilebilir. Daha sonra web sitenin faaliyet alanı işletmenin de gerçekleştirmeye devam ettiği projeler ışığında genişletilebilir. Web sitenizin nelere gerekten ihtiyacı olduğuna karar vermek gerekir. Bunun için de nelerin ‘’olması gerektiği’’ ve nelerin ‘’olursa güzel olur’’ diye ayrımının çok iyi yapılması gerekir. Bu nedenle websitenin bu gereklilikleri yerine getirebilecek bir platform seçimi kararlaştırılmalı ve websitenin faaliyet alanı ve bütçe kapsamında kalındığından emin olunmalıdır.

3.Web site için birini görevlendirmenin faydalı olup olmayacağına karar verin 

Bir website oluşturmak için iki seçenek vardır ; firma kendi bünyesindeki bilgiyle ortaya bir şeyler çıkarabilir ya da bunu şirket için yapması üzere işe yeni bir çalışan alınabilir. Eğer firma websiteyi kendi yapmaya karar verirse, temel seviyede HTML ya da diğer kodlama dili bilgisi ile ön tasarlı websitelerden faydalanması mümkündür. Bunun yanında ise; kendin yap website projeleri maliyet açısından avantajlı olmasının yanında çok da zaman alan bir faaliyettir. Onun yerine bir web tasarımcı ya da geliştirici işe almaya karar vermek bir kaç adet seçenek doğurmaktadır. Bunlardan biri en uygun maliyetle bu projeyi tamamlamak için işe alınacak kişi bir öğrenci olabilir. Öğrenci birini işe almak deneyimli birini işe almaktan daha uygun olacaktır. Fakat unutmamak gerekir ki bir öğrencinin ciddi yetenek eksiklikleri olabilir ve bazı durumlarda akademik bakış açısı kısıtı yaşanabilir. Alternatif olarak ise; freelance bir web uzmanı işe alınabilir ya da web sitenin gereklilikleri geniş ve işletmenin bütçesi karşılayabilecek ise, bir web tasarım ajansı ile anlaşmak da kapsamlı kaynak, yetenek ve hizmet alabilmek açısından mümkün olur.

4. Bir sunucu firması bulun

Eğer kendi web sitenizi kendiniz oluşturmayı planlıyorsanız, bir web site sunucu sağlayıcısı bulmaya ihtiyacınız olacaktır. Bir web sunucusu, web sitenizden ziyaretçilere yönelik paylaşımlar bulunabilmeniz ve onları web sitenizde depolayabilmeniz için online alan sağlar. Web sitenizin nasıl oluşturulacağına ve aylık frekans düzeyinize göre değişebilen pek çok uygun sunucu seçeneği mevcuttur. Eğer bir web tasarımcı ya da geliştirici ile çalışıyorsanız sunucuyu kendi hizmetinin bir parçası olarak sağlayacaktır.

5. Hangi içerik yönetici sistemi kullanacağınıza karar verin

Eğer web site oluşumuna yardım edecek birini işe aldıysanız, web tasarımcı ya da geliştirici, bir içerik yönetim sistemi (CMS) ile hazli hazırda çalışıyor olacaktır. Bir CMS, herhangi bir HTML bilgisi olmayan biri tarafından bile web siteye kolayca giriş yapmayı ve içerik oluşturmayı sağlar. Web siteyi geliştirmekle devam etmeden önce, CMS’in web site ihtiyaçlarına cevap verip vermeyeceğinden emin olmak gerekir. Böylece herahangi bir destek ihtiyacı duymaksızın firmanın kendisi de web siteye içerik sağlayabilir.

6. Website içeriğinizi geliştirin

Ne yazık ki; website içerikleri hiç yoktan görünür olmazlar, birilerinin onları oluşturması gerekir. Web site tasarımcınızın bunu yapacağını düşünmek bir hata olur. Firma bünyesinde yaratıcı içerik oluşturabilecek yazma yeteneğine sahip çalışanlar yok ise ve içerik kopyalama taraftarı değil iseniz (-ki olmamalısınız da) ekibinize bir metin yazarı da katmanızın vakti gelmiş demektir.

7. Yasal konuları araştırın

Normal yollarla işletme kurarken geçerli olan kurallar online işletmeler için de neredeyse aynıdır; fakat online iş yaparken yasal olarak bazı özel durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu tarz durumlarda bir avukata danışmak faydalı olacaktır. İlgili kontratların oluşturulması, website şartlar ve koşulları, son kullanıcı anlaşmaları gibi yasal süreçlerde profesyonel desteği şarttır.

8. E-ticaret entegrasyonu yapın

Web siteniz üzerinden ürün ya da hizmet satmayı planlıyor musunuz? Eğer öyleyse, fonları nasıl biriktireceğinize karar vermelisiniz ve ticari bir hesaba ya da ödeme işlemcisine ihtiyacınız olacaktır. Aynı zamanda bir alışveriş kartı aracı da gerekli olacaktır. Tüm bunlar sağlandıktan sonra online siparişleri yönetecek bir ekip oluşturmak bir zorunluluk haline gelecektir.

9. Websitenizi tanıtın ve sürekliliğini kaybetmeyin

İnsanların sizi bulmasını kolaylaştırmak için online büyüklüğünüzü sürekli ölçmelisiniz. Bunun için web site ölçüm cihazları ve raporlama araçları bulunmaktadır. Bunlardan birini kullanarak, site trafiğinizi kontrol altında tutabilir, düşüş yaşandığında anında müdahale edebilir içeriklerinizi ona göre şekillendirebilirsiniz.

Online işletmeler, sanal olmayan varlıkları kadar ciddiye alınıp tüm süreçleri dikkatle yerine getirildiğinde çok daha az maliyet ile çok daha büyük kitlelere ulaşabildiğinden, oldukça önemli kar kaynağı olabilmektedirler. Firmaların günümüz şartlarında işletmelerini online ortamda devam ettirmeleri için daha cesur tavır sergilemeleri gerekmektedir. Sonuç olarak hızlı yükseliş ve yüksek karlılık her işletme sahibinin isteyeceği bir sonuçtur.