Küçük Yazılım Firmaları İçin Büyük Teknik Öneriler

Günümüzün önde gelen sektörlerinden bilişim ile ilgili şirketler mantar gibi çoğalmaya devam ediyor. Siz de onlardan biri olmayı planlıyorsunuz; fakat nereden başlayacağınızı ve nasıl devam edeceğinizi bilmiyorsunuz. Aşağıda sizin için küçük yazılım şirketi sahibi olmanın ve müşterilerle aranızı iyi tutmanın inceliklerinden en yaygın olanları sıraladık. Şimdiden şansınız bol olsun:)

Müşteri Beklentilerini Yönetin

Müşterinin beklentilerini şu soruları sorarak netleştirmeye çalışın :

  • Ücretsiz ya da ücretli kullanımlı mı olacak?
  • Yalnızca e-mail mi olacak yoksa telefon desteği sağlanacak mı?
  • Nasıl bir tepki süresi bekleniyor?
  • Kullanılacak diller neler olacak? Yalnızca İngilizce mi?

Listeyi daha da uzaratarak yürütülecek projenin akışını belirlemek üzere baştan bir netleştirme yapmak faydalı olacaktır.

Sorumluluk Sahibi Olun

Müşterilerinize her an destek olmaya hazır olun. Sorularını cevapsız bırakmamaya özen gösterin. Kendinize günlük destek planı yapın ve yapabileceğinizden fazlasının sorumluluğunu yüklenmeyin. Anlaşılan sürelere sadık kalmaya çalışın ve işlerinizi zamanında bitirmek için planlı çalışmaya gayret edin.

 

 

Yazılımcı Olanın Müşteriniz Değil Siz Olduğunuzu Unutmayın

Proje detayları ve destek aşamalarındaki konuşmaların mümkün olduğu kadar açık ve temel düzeyde olmasına dikkat edin. Müşterinizin mailinde özellikle cevap vermek istediğiniz alanları, cevap mailinde mutlaka alıntılayın. Açıklamalarınızı paragraflar halinde değil de madde madde yapmak daha faydalı ve kolay anlaşılır olabilir. Eğer müşterinizin anlamayacağını düşünüyorsanız teknik jargonlardan uzak durun. Örneğin “modal dialog” yerine “pencere” diyerek mailinizi mümkün olduğu kadar basitleştirin. Uzun mail imzalarından kaçının. 

Görsellerin Gücü Adına

Müşterilerinizle projeniz üzerine tartışırken ifadelerinizi görsellerle destekleyerek daha açık ve anlaşılır olabilirsiniz. Buna altılı çizili renkli vurgular da dahil olmak üzere, ekran alıntıları, konu ile ilgili videolar (hatta belki ses kayıtları) vb görselleri sık sık kullanmaya çalışın.

Dosyalarınızı Online Paylaşın

Dosyalarınızı online depolayarak, ihtiyacınız olduğunda sadece bir link aracılığı ile müşteriler, ekip çalışanları, iş ortakları vs ile hızlıca paylaşmayı mümkün kılabilirsiniz.

Müşterilerinizin Kendilerine ve Birbirlerine Yardım Etmesine Yardım Edin

Yazılım hizmeti veren bir işletmenin en güzel tarafı ölçeklendirilebilir bir iş disiplinine sahip olmasıdır. Teoride, projeyi ortaya koyarsınız ve maliyetine katlanmaya ikna olmuş müşterilere satarsınız. Pratikte ise, bir yazılım ürününü yaratma süreci tahmin edilenden daha ölçeklendirilebilir bir yapıda ilerler. Bu ölçeklendirmelerin bir basamağı ise müşterinin size danışmasına gerek kalmadan her cevabı bulabileceği bir adres yaratmaktır. Örneğin Sıkça Sorulan Sorular bu tip adreslerin en yaygınıdır. Bir diğeri ise forum oluşturmaktır. Forumlar üzerinden müşteriler kendi aralarında sorunları çözebilir. Bu da firmanın iş yükünü hafifletir. Ayrıca müşterilerin ve kullanıcıların içerik oluşturmasına izin vererek arama motorlarında görünürlüğünüzün artmasını ve reklamınızın yapılmasını sağlamış olursunuz.

Otomatik Raporlamanın Önemi

Yazılım projeleri, sık sık problemlerin meydana gelebileceği ürünlerdir. Bu nedenle oluşabilecek herhangi bir sorunun anında tespit edilmesi ve ilerleyen süreçlerde bir başka ve daha büyük sorunlara yol açmaması adına hızlıca gidelimesi için yazılım ürünlerinizden otomatik raporlama özelliğini eksik etmeyin. Böylece hem size debug için izleyebileceğiniz ipuçları verir hem de yazılım ürününüz istikrarlı bir şekilde çalışmaya devam eder. Firmanızın proaktivitesi için oldukça önemlidir. Son olarak giderilen sorunları müşterilerinize tekrar rapor etmeyi atlamayın.

Feedback Sağlayın ve Onlardan Faydalanın

Müşterilerinizden gelen her etkileşimi dikkate alın. Sizinle iletişime geçmelerini kolaylaştırın. Size ilettiklerini iyi dinleyin ve daha sonra işinize yarayabilecek verileri analiz edip kaydedin. İlerleyen süreçlerde aynı müşteri ile ya da benzer pozisyondaki farklı müşterilerle yaşanacak sorunların çözüme ulaştırılma süresinin kısaldığını göreceksiniz. Ayrıca yeni projeler geliştirirken bu verilerden yararlanabilirsiniz.

Fiyatlandırmayı Doğru Yapın

“Ne kadar çok müşteri o kadar çok gelir.” yanılgısına kapılmayın. Daha az müşteri ama daha kaliteli hizmet aynı geliri sağlayabilirsiniz. Ürün ve hizmetlerinizi fiyatlandırırken gereken esnekliği sağlamya çalışın. Yazılım ürününüzün içerdiği özellikler, projenin süresi, destek ekibinizin büyüklüğü, satış sonrası destek kapsamı, eğitim vs etmenleri fiyatlandırma yaparken göz önünde bulundurmak gerekmektedir.